Monoprice Monolith Liquid Platinum - By Alex Cavalli
post-14897716
Post #2,026 of 3,321

musicfrommemory

Head-Fier
Joined
Sep 6, 2017
Messages
89
Reaction score
67
Location
London
Joined
Sep 6, 2017
Location
London
Posts
89
Likes
67
I don’t mean to make you increase your budget but given your investment in headphones and amp, you might consider a more expensive DAC. The thought behind that is getting the most from your source material so that the amp and headphones let it shine.
Currently leaning towards an RME ADI-2 DAC (~$1000) - anyone think this is unadvisable or anyone got any experience of this DAC with the LP?
 
     Share This Post       
  • Like
Reactions: cobrabucket
post-14897786
Post #2,027 of 3,321

cobrabucket

500+ Head-Fier
Joined
Jan 15, 2018
Messages
508
Reaction score
474
Location
[]•ᴥ•[]
Joined
Jan 15, 2018
Location
[]•ᴥ•[]
Posts
508
Likes
474
Currently leaning towards an RME ADI-2 DAC (~$1000) - anyone think this is unadvisable or anyone got any experience of this DAC with the LP?
I recently got the ADI-2 Pro to pair with the LP and couldn't be happier.
 
     Share This Post       
  • Like
Reactions: musicfrommemory
post-14898224
Post #2,029 of 3,321

lukeslens

Head-Fier
Joined
Dec 11, 2018
Messages
95
Reaction score
40
Location
Champaign, Illinois
Joined
Dec 11, 2018
Location
Champaign, Illinois
Posts
95
Likes
40
Currently leaning towards an RME ADI-2 DAC (~$1000) - anyone think this is unadvisable or anyone got any experience of this DAC with the LP?
This is currently my set-up and it is pretty phenomenal, I have to admit.
 
     Share This Post       
post-14900031
Post #2,030 of 3,321

freesole

100+ Head-Fier
Joined
Nov 7, 2009
Messages
258
Reaction score
110
Location
Seattle
Joined
Nov 7, 2009
Location
Seattle
Posts
258
Likes
110
I have SMSL SU-8 V2 got it from Massdrop but I am using Chord Quest with LP. However I connected it with LP today running HD600/Empyrean. I would say it works well with LP. Best thing about this DAC is it has Balanced out so you can go full balanced with LP as well as you get remote for volume control which is a plus since LP doesn't have the gain so you can control volume with the DAC.
I see that you have the Empyrean but based on your signature you don't run it through the LP, is there a reason you don't prefer that configuration?
 
     Share This Post       
post-14900123
Post #2,031 of 3,321

kumar402

500+ Head-Fier
Joined
Dec 8, 2016
Messages
968
Reaction score
713
Location
NY
Joined
Dec 8, 2016
Location
NY
Posts
968
Likes
713
I am currently using Empyrean with Lyr 3. With LP it is gets loud very quickly. It is very dynamic headphone and with high gain of LP it is difficult to control it.
I have to use Qutest with 1v out and still use Sys to cut further to move volume knob of LP till 9.
I use DSP in Roon for my HD600 and 800s and I always choose LP over Lyr3 for them. The Vocals of these Cans are very good out of LP. I feel better then Lyr 3. Lower Mid has more weight in LP
However with Empyrean there is something magical with Lyr 3. The impact of Bass from Lyr 3 with those massive cups is too good to resist and Smooth treble in Empyrean out of Lyr 3 is a good combo for me. Please note I feel Lyr 3 is the smoothest sounding Schiit Amp. But LP wins over Lyr 3 when you use high impedance headphones.
I have joined the drop for THX AAA and I feel it will work well with Empyrean

Empyrean are great Cans and i can only imagine how good they would perform with V281 and Euforia.
If you have good Pre amp or DAC wth Volume control then LP will work well with Empyrean.
 
Last edited:
     Share This Post       
  • Like
Reactions: Wes S and jinxy245
post-14901211
Post #2,032 of 3,321

runeight

Member of the Trade: Cavalli Audio
Joined
Oct 10, 2002
Messages
2,941
Reaction score
1,393
Joined
Oct 10, 2002
Posts
2,941
Likes
1,393
Hello folks. I'd like to address the possibility that some owners are thinking of using the 4 pin XLR output as a 3 pin TRS by tying two of the pins together as a common ground.
If you are thinking about doing this DO NOT DO IT. EVER.

The balanced outputs are two floating outputs with pos and neg phases. Connecting what looks like a 3-wire common ground will short two of the outputs together, one on each channel.

This will damage the amp and possibly void warranty.
 
post-14901258
Post #2,033 of 3,321

kumar402

500+ Head-Fier
Joined
Dec 8, 2016
Messages
968
Reaction score
713
Location
NY
Joined
Dec 8, 2016
Location
NY
Posts
968
Likes
713
Hello folks. I'd like to address the possibility that some owners are thinking of using the 4 pin XLR output as a 3 pin TRS by tying two of the pins together as a common ground.
If you are thinking about doing this DO NOT DO IT. EVER.

The balanced outputs are two floating outputs with pos and neg phases. Connecting what looks like a 3-wire common ground will short two of the outputs together, one on each channel.

This will damage the amp and possibly void warranty.
Thanks for the heads up. Sometime I use 6.3mm male to 4 pin XLR female adapter if the balanced output gets too hot for me and I want to use single ended output of the amp with headphone for which I only have wire termineted in 4 pin XLR. I hope there is nothing wrong in using 6.3mm to XLR adapter.
 
     Share This Post       
post-14901428
Post #2,034 of 3,321

runeight

Member of the Trade: Cavalli Audio
Joined
Oct 10, 2002
Messages
2,941
Reaction score
1,393
Joined
Oct 10, 2002
Posts
2,941
Likes
1,393
Thanks for the heads up. Sometime I use 6.3mm male to 4 pin XLR female adapter if the balanced output gets too hot for me and I want to use single ended output of the amp with headphone for which I only have wire termineted in 4 pin XLR. I hope there is nothing wrong in using 6.3mm to XLR adapter.
It is ok to go the other direction, SE to Bal so long as it's wired right. :smile_phones:
 
     Share This Post       
  • Like
Reactions: kumar402
post-14901447
Post #2,035 of 3,321

UsoppNoKami

100+ Head-Fier
Joined
Nov 14, 2018
Messages
410
Reaction score
615
Location
Malaysia
Joined
Nov 14, 2018
Location
Malaysia
Posts
410
Likes
615
An enjoyable night of music, featuring the ZMF Vérité + '75 Reflektors in the Liquid Platinum, hooked up to a Schiit Freya preamp running Tung Sol BGRP VT231 and Sylvania 5692 tubes, fed by an AudioGD Master-11 Singularity

IMG_20190416_193647.jpg IMG_20190416_193629.jpg IMG_20190326_142246.jpg
 
post-14901602
Post #2,036 of 3,321

Shane D

Headphoneus Supremus
Joined
Aug 29, 2009
Messages
2,544
Reaction score
1,601
Location
Halifax, NS
Joined
Aug 29, 2009
Location
Halifax, NS
Posts
2,544
Likes
1,601
An enjoyable night of music, featuring the ZMF Vérité + '75 Reflektors in the Liquid Platinum, hooked up to a Schiit Freya preamp running Tung Sol BGRP VT231 and Sylvania 5692 tubes, fed by an AudioGD Master-11 Singularity

Beautiful pics!

Shane D
 
     Share This Post       
post-14903946
Post #2,037 of 3,321

Mofomamy

New Head-Fier
Joined
Oct 3, 2014
Messages
28
Reaction score
14
Joined
Oct 3, 2014
Posts
28
Likes
14
I got my Liquid Platinum today, but it is DOA! The power brick has a green led that won't light up so I don't think it is the amp, just (hopefully) the power supply. Monoprice will only RMA the entire package and will not send another power brick. I'd rather not throw the baby out with the bathwater. Can anyone recommend a replacement? ...from a site with decently fast shipping
 
     Share This Post       
post-14903981
Post #2,038 of 3,321

LCMusicLover

Headphoneus Supremus
Joined
Jan 25, 2012
Messages
2,290
Reaction score
1,531
Location
Oregon Coast
Joined
Jan 25, 2012
Location
Oregon Coast
Posts
2,290
Likes
1,531
I got my Liquid Platinum today, but it is DOA! The power brick has a green led that won't light up so I don't think it is the amp, just (hopefully) the power supply. Monoprice will only RMA the entire package and will not send another power brick. I'd rather not throw the baby out with the bathwater. Can anyone recommend a replacement? ...from a site with decently fast shipping
You don't want to do that. If you look back through this thread, you'll see a lot of discussion regarding swapping in an LPS. @runeight was very clear that the power brick which ships with LP is an integral part of the system and shouldn't be replaced. Apparently it has an important role in the protection process the amp does during power up.
 
     Share This Post       
post-14904017
Post #2,039 of 3,321

Mofomamy

New Head-Fier
Joined
Oct 3, 2014
Messages
28
Reaction score
14
Joined
Oct 3, 2014
Posts
28
Likes
14
Your point is well taken as I combed through that discussion before posting. I was hoping to use a switching power supply with the same voltage and amperage characteristics. It looks like I'll be RMA'ing the whole thing. Thanks!
 
     Share This Post       
post-14904034
Post #2,040 of 3,321

runeight

Member of the Trade: Cavalli Audio
Joined
Oct 10, 2002
Messages
2,941
Reaction score
1,393
Joined
Oct 10, 2002
Posts
2,941
Likes
1,393
Your point is well taken as I combed through that discussion before posting. I was hoping to use a switching power supply with the same voltage and amperage characteristics. It looks like I'll be RMA'ing the whole thing. Thanks!
This is a real PITA, I know. I am surprised though bc I know how these things are tested. A dead brick should never get through the process. It's just too difficult.

Hmmmmmm
 
     Share This Post       
  • Like
Reactions: Wheel Hoss

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 2)

Top