Headphone Amp upgrade for Zhaolu 1.3 still available ?
Feb 13, 2007 at 9:35 PM Thread Starter Post #1 of 10

ppxnouse

Head-Fier
Joined
Jan 22, 2007
Posts
86
Likes
10
Hi,

I recently bought an old Zhaolu 1.3 DAC. Since it will become my office DAC :) soon, I wonder if there are still any headphone amp upgrades available somewhere. I contacted diykits already - no luck.
Is any company selling these still ? Any DYI Kits available ?

Thank you for your help.
 
Feb 16, 2007 at 3:12 PM Post #4 of 10

Xeno7651

500+ Head-Fier
Joined
Oct 5, 2002
Posts
829
Likes
10
Quote:

Originally Posted by d-cee /img/forum/go_quote.gif
afaik upgraded headphone amps were available starting from the D2.0 and above, and were not offered on the D1.3


I have a 1.3 and have the upgraded discrete amp.

Regarding the OP's question. If you're planning to drive higher ohm headphones (ie. 120 ohm and over), the upgraded amp won't be able to drive them well. So if you're planning to use high ohm cans, don't bother getting the upgraded amp, get an external amp instead.
 
Feb 16, 2007 at 8:20 PM Post #6 of 10

ppxnouse

Head-Fier
Joined
Jan 22, 2007
Posts
86
Likes
10
Since I just wanted to use the DAC at work to drive some E4Cs, the E-100A is a bit more expensive and there is more work involved (more then simply swapping the AMP board :)) then I initially planned on. Anyway. This seems to be the only option left to upgrade the internal AMP, I think I will just give it a try :).
Thank you for the help.
 
Feb 16, 2007 at 9:20 PM Post #7 of 10

cotdt

Headphoneus Supremus
Joined
Aug 29, 2005
Posts
3,220
Likes
14
Quote:

Originally Posted by ppxnouse /img/forum/go_quote.gif
Since I just wanted to use the DAC at work to drive some E4Cs, the E-100A is a bit more expensive and there is more work involved (more then simply swapping the AMP board :)) then I initially planned on. Anyway. This seems to be the only option left to upgrade the internal AMP, I think I will just give it a try :).
Thank you for the help.



So have you worked with a solder before? If so, all you have to do is tap the toroid on the Zhaolu and you're done. The E100-A already has its own power supply. It's strong and can drive almost anything, and sound quality is very good.
 
Feb 16, 2007 at 9:51 PM Post #8 of 10

ppxnouse

Head-Fier
Joined
Jan 22, 2007
Posts
86
Likes
10
I can solder a bit. Not very good, but it should do. I am more concerned about the mechanical parts like attaching a new headphone jack and a new volume potentiometer to the frontplate. Did you do that mod already to a Zhaolu ?
 
Feb 16, 2007 at 10:10 PM Post #9 of 10

cotdt

Headphoneus Supremus
Joined
Aug 29, 2005
Posts
3,220
Likes
14
Quote:

Originally Posted by ppxnouse /img/forum/go_quote.gif
I can solder a bit. Not very good, but it should do. I am more concerned about the mechanical parts like attaching a new headphone jack and a new volume potentiometer to the frontplate. Did you do that mod already to a Zhaolu ?


Yes I used the volume pot and the headphone jack from the stock headphone amp, which I removed in order to fit the E100-A. The E100-A has much more powerful bass slam, a clearer midrange and treble, and of course more output potential. The stock amp sounded harsh and I couldn't stand it, that's why I had to change it. But later I decided to Zapfilter my Zhaolu, which required a lot of space so I had to remove the E100-A and used it as an external amp instead. Mine is a Zhaolu 2.5A.
 
Feb 17, 2007 at 12:19 AM Post #10 of 10

ppxnouse

Head-Fier
Joined
Jan 22, 2007
Posts
86
Likes
10
I just got excited about the idea, but unfortunately the E100-A does not seem to fit into the 1.3 Zjaolu :frowning2:.
I measured (with a CD case :)) that there is about 120mm X 150mm room between DAC board , toroid , side and front plate. The diyclub.biz homepage states 185mm X 150mm for the E100-A board.
blink.gif
. So if I do not want the amp board to stick out on one side of the case :-D, this is a no go.
It seems like I have to look for another solution (maybe one day I have the luck to find an amp upgrade board for the 1.3 in the FS section )
Thank your ideas and help so far.
 

Users who are viewing this thread

Top