Can't get proper 5.1 from M-Audio Revolution 5.1
post-1389681
Thread Starter
Post #1 of 4

Jodiuh

1000+ Head-Fier
Joined
Oct 7, 2002
Messages
1,493
Reaction score
34
Joined
Oct 7, 2002
Posts
1,493
Likes
34
Hello again Head-Fiers!!


I've racked my brain with this one and come up with nothing. Basically using WinDVD or PowerDVD with my Klipsh Promedia 4.1's is causing one of two problems:

1. front and center (emulated), with no surround
2. front and surround, with no center (emulated)

The following is a summary of my setup followed by a list of my system resources...irqs mainly.

[size=xx-small]
Computer:
Operating System Microsoft Windows XP Professional
OS Service Pack Service Pack 2
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Motherboard:
CPU Type Intel Pentium 4 630, 3066 MHz (15 x 204)
Motherboard Name Abit AS8/AS8-V/AS8-3rd Eye (4 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio, LAN)
Motherboard Chipset Intel Springdale i865PE
System Memory 1024 MB (DDR SDRAM)

Display:
Video Adapter NVIDIA GeForce 6800 GT (256 MB)
Monitor Samsung SyncMaster 711N/712N [17" LCD] (HCHX402263)

Multimedia:
Audio Adapter IC Ensemble Envy24 Audio Controller

Storage:
IDE Controller Intel(R) 82801EB Ultra ATA Storage Controllers
IDE Controller Intel(R) 82801EB Ultra ATA Storage Controllers
Floppy Drive Floppy disk drive
Disk Drive WDC WD740GD-00FLA0 (74 GB, 10000 RPM, SATA)
Disk Drive WDC WD800JB-00ETA0 (74 GB, IDE)
Disk Drive USB2.0 HS-CF USB Device
Disk Drive USB2.0 HS-MS USB Device
Disk Drive USB2.0 HS-SM USB Device
Disk Drive USB2.0 HS-SD/MMC USB Device
Optical Drive _NEC DVD_RW ND-1300A (DVD+RW:4x/2.4x, DVD-RW:4x/2x, DVD-ROM:12x, CD:16x/10x/40x DVD+RW/DVD-RW)
Optical Drive LITE-ON LTR-52246S (52x/24x/52x CD-RW)
SMART Hard Disks Status OK


Input:
Keyboard HID Keyboard Device
Mouse HID-compliant mouse
Game Controller Microsoft PC-joystick driver

Network:
Network Adapter Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC (192.168.100.6)

Peripherals:
Printer Canon i560
USB1 Controller Intel 82801EB ICH5 - USB Universal Host Controller
USB1 Controller Intel 82801EB ICH5 - USB Universal Host Controller
USB1 Controller Intel 82801EB ICH5 - USB Universal Host Controller
USB1 Controller Intel 82801EB ICH5 - USB Universal Host Controller
USB2 Controller Intel 82801EB(M) ICH5(-M) - Enhanced USB2 Controller
USB Device Logitech QuickCam Messenger #2
USB Device Logitech USB Camera (Messenger)
USB Device USB Audio Device
USB Device USB Composite Device
USB Device USB Human Interface Device
USB Device USB Human Interface Device
USB Device USB Human Interface Device
USB Device USB Human Interface Device
USB Device USB Mass Storage Device
USB Device USB Printing Support


--------[ Device Resources ]--------------------------------------------------------------------------------------------

DMA 02 Exclusive Standard floppy disk controller
DMA 04 Exclusive Direct memory access controller
IRQ 00 Exclusive System timer
IRQ 04 Shared Intel(R) 82801EB SMBus Controller - 24D3
IRQ 06 Exclusive Standard floppy disk controller
IRQ 08 Exclusive System CMOS/real time clock
IRQ 09 Shared Microsoft ACPI-Compliant System
IRQ 13 Exclusive Numeric data processor
IRQ 14 Exclusive Primary IDE Channel
IRQ 15 Exclusive Secondary IDE Channel
IRQ 16 Shared Intel(R) 82801EB USB Universal Host Controller - 24D2
IRQ 16 Shared Intel(R) 82801EB USB Universal Host Controller - 24DE
IRQ 16 Shared NVIDIA GeForce 6800 GT
IRQ 18 Shared Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
IRQ 18 Shared Intel(R) 82801EB USB Universal Host Controller - 24D7
IRQ 18 Shared Intel(R) 82801EB Ultra ATA Storage Controllers
IRQ 19 Shared Intel(R) 82801EB USB Universal Host Controller - 24D4
IRQ 22 Shared M-Audio Revolution
IRQ 23 Shared Intel(R) 82801EB USB2 Enhanced Host Controller - 24DD
[/size]

As you can see the M-Audio Revolution 5.1 is on its own irq. Now here are the settings in the M-Audio control panel. Below those are the settings used in Windvd 5.






If anyone has any ideas, I would greatly appreciate them. My M-Audio 5.1 has been a mixed blessing. Tho it makes my flac tunes flutter, it spits farcry multi channel out in a sputter...
 
     Share This Post       
post-1392062
Post #2 of 4

Jodiuh

1000+ Head-Fier
Joined
Oct 7, 2002
Messages
1,493
Reaction score
34
Joined
Oct 7, 2002
Posts
1,493
Likes
34
Bump
 
     Share This Post       
post-1392127
Post #3 of 4

Eagle_Driver

Headphoneus Supremus
Joined
Jun 22, 2001
Messages
6,447
Reaction score
26
Joined
Jun 22, 2001
Posts
6,447
Likes
26
Unfortunately, you have only a 4.1 system. And you cannot get true 5.1 sound out a 4.1 system no matter what - because there is no center channel at all whatsoever in a 4.1 setup.


Oh, I read your dilemna. You are getting no phantom center at all whatsoever when set to 5.1. Could it be that you've connected the line connectors between the soundcard and speakers to the wrong jacks on the soundcard?

Check the surround-channel connection to the soundcard again. I've re-read your problem a second time, and found out that you've likely connected the surround-channel connection to the center channel jack by mistake. That will send a mono signal to the two surround speakers in your case, with both of your rears getting the exact same audio signal.
 
     Share This Post       
post-1392460
Post #4 of 4

Jodiuh

1000+ Head-Fier
Joined
Oct 7, 2002
Messages
1,493
Reaction score
34
Joined
Oct 7, 2002
Posts
1,493
Likes
34
Quote:

Originally Posted by Eagle_Driver
I've re-read your problem a second time, and found out that you've likely connected the surround-channel connection to the center channel jack by mistake. That will send a mono signal to the two surround speakers in your case, with both of your rears getting the exact same audio signal.


Well, I can accomplish that by pluggin' in the purple (rear) speaker mini to the center/subwoofer plug, so the labels are right, unfortunately. Also, if I play a cd and select "x2" all 4 sats will play correctly.

Here's another pic to hopefully shed more light on my issue.



You'll see that I have windvd open and playing the THX water logo demo in a loop. (well, you can't see, but imagine
) My M-Audio control panel is set for 4.0 and windvd is also set for 4 channels. Unfortunately, there are no bars (or ambient noises) from the rear sats.

Alternatively, if I change the M-Audio control panel to a 5.0 setup and windvd to a 5 channel setup, all 4 sats work with a caveat. The center channel or emulated center channel that was very apparent in the first flash of the water logo has dissapeared.

So I know the system is capable of playing the center through the front sats and that the rear sats are functional as well. Trying to get them to play nicely at the same time is my problem.

Thanks aforehand!!

Jod

Edit: I was greeted by a nice fat "error-ie blows" window just as I clicked submit...fortunately, it was only ie being dumb once again. The reason this is funny...

It's a fresh install of windows...hell, I even rebooted in between driver updates
 
     Share This Post       

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top