PPA as a pre-amp?
post-822848
Thread Starter
Post #1 of 4

Watchdog

500+ Head-Fier
Joined
Aug 13, 2002
Messages
688
Reaction score
10
Joined
Aug 13, 2002
Posts
688
Likes
10
If I took the headphone out of the PPA and hooked it up to a power amp, how well would this work? How would it compare to a good pre-amp?
 
     Share This Post       
post-824200
Post #2 of 4

sacd lover

Headphoneus Supremus
Joined
Aug 31, 2002
Messages
8,190
Reaction score
32
Joined
Aug 31, 2002
Posts
8,190
Likes
32
Quote:

Originally Posted by Watchdog
If I took the headphone out of the PPA and hooked it up to a power amp, how well would this work? How would it compare to a good pre-amp?



Use a stereo rca to 1/4" adapter($2-3) and you can drive the interconnects from the headphone output. This will let you see the result without having to change anything. In fact, if you like the results you can continue to use the ppa in that manner, and simply pull the adapter out when you want to listen to your headphones.
 
     Share This Post       
post-824214
Post #3 of 4

fiddler

Headphoneus Supremus
Joined
Jun 24, 2001
Messages
1,930
Reaction score
30
Joined
Jun 24, 2001
Posts
1,930
Likes
30
Quote:

Originally Posted by sacd lover
Use a stereo rca to 1/4" adapter($2-3) and you can drive the interconnects from the headphone output. This will let you see the result without having to change anything. In fact, if you like the results you can continue to use the ppa in that manner, and simply pull the adapter out when you want to listen to your headphones.


No this won't work, as the topology of the PPA requires the signal ground to be separate from output ground.
http://www4.head-fi.org/forums/showp...&postcount=289
http://www4.head-fi.org/forums/showt...&pagenumber=15

Check those threads for more info. Basically, to use the PPA as a preamp you have to add extra line out jacks that are grounded to signal ground rather than output ground.
 
     Share This Post       
post-824249
Post #4 of 4

sacd lover

Headphoneus Supremus
Joined
Aug 31, 2002
Messages
8,190
Reaction score
32
Joined
Aug 31, 2002
Posts
8,190
Likes
32
Quote:

Originally Posted by fiddler
No this won't work, as the topology of the PPA requires the signal ground to be separate from output ground.
http://www4.head-fi.org/forums/showp...&postcount=289
http://www4.head-fi.org/forums/showt...&pagenumber=15

Check those threads for more info. Basically, to use the PPA as a preamp you have to add extra line out jacks that are grounded to signal ground rather than output ground.



Glad you mentioned this. I have used every headamp I have owned without preouts this way. I assumed any amp could be used this way. Thanks for the info. I will be more attentive, especially if I ever try a PPA.
 
     Share This Post       

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top