X3ii not being seen in Windows
Apr 24, 2015 at 8:43 PM Thread Starter Post #1 of 19

ShadowSkulkerer

Head-Fier
Joined
Oct 12, 2014
Posts
80
Likes
11
EDITED:
 
It doesn't show up in Windows Explorer.
 
EDIT: In Device Manager USB Controllers it shows with an error when I plug it in. 
 
"This device cannot start. (Code 10)
STATUS_DEVICE_DATA_ERROR"
 
Apr 25, 2015 at 3:35 AM Post #2 of 19

Joe Bloggs

Member of the Trade: HiBy / EFO technologies Co
His Porta Corda walked the Green Mile
Joined
Oct 21, 2001
Posts
11,265
Likes
3,050
Location
Hong Kong and Melbourne
I'm a hi-fi newbie who just purchased an x3ii.  Set up is looking daunting.  I've googled how to format micro sd cards but I'm not understanding it fully and it doesn't even show up as a device in windows 8.1 when I plug it in.  So I don't know how I can even look at the card.

EDIT: Crap.  I just found something on these forums that says you can format it from the device.  I was looking in the wrong direction...

But it still doesn't show up in Windows.

EDIT: In Device Manager USB Controllers it shows with an error when I plug it in. 

"This device cannot start. (Code 10)
STATUS_DEVICE_DATA_ERROR"


Hello, can you restart windows and / or try plugging in using a different micro USB cable?
 
Apr 25, 2015 at 1:18 PM Post #3 of 19

ShadowSkulkerer

Head-Fier
Joined
Oct 12, 2014
Posts
80
Likes
11
Done & done.  Still won't see it in explorer.  Tried updating drivers through device manager & installing all Windows optional updates.  Tried googling things like micro USB drivers but it all comes back to Windows drivers which Windows can't find.  But now...  It doesn't show up in device manager's USB controllers section.  It only shows in "Other Devices>SM Bus Controller."
 
"The drivers for this device are not installed. (Code 28)
There are no compatible drivers for this device.

To find a driver for this device, click Update Driver."
 
And Windows can't find a driver.
 
I'm not a computer genius so I'm lost at this point.
 
EDIT: https://downloadcenter.intel.com/download/20775/Intel-Chipset-Device-Software-INF-Update-Utility-
 
This fixed the SM Bus Controller Error, but now I'm back to USB Controller error.
 
http://pcsupport.about.com/od/driverssupport/ht/upperfilters-lowerfilters.htm
 
None of this worked.
 
Also when I click the Windows Start button and bring up the touch screeny interface crap and go to PC Settings>PC & Devices>Devices   It shows up there as
 
"Fiio USB Audio Class 2.0 DAC
Driver Error."
 
Apr 26, 2015 at 6:23 AM Post #5 of 19

Joe Bloggs

Member of the Trade: HiBy / EFO technologies Co
His Porta Corda walked the Green Mile
Joined
Oct 21, 2001
Posts
11,265
Likes
3,050
Location
Hong Kong and Melbourne
Also when I click the Windows Start button and bring up the touch screeny interface crap and go to PC Settings>PC & Devices>Devices   It shows up there as

"Fiio USB Audio Class 2.0 DAC
Driver Error."


Oh. Your X3 is set to DAC mode which would explain the situation. Your X3 is attempting to function as a USB sound card (although it would still need driver installation in Windows for that) rather than as a storage device.

Go to System Settings->USB mode and change to "Storage" and everything should work. :)
 
Apr 29, 2015 at 9:00 PM Post #6 of 19

RJSK

New Head-Fier
Joined
Apr 29, 2015
Posts
15
Likes
5
Hi,
 
Although the original poster was trying to use it in storage mode, he is correct that it does not work as a DAC.
 
I have the first gen X3 and it works fine on a windows computer (win7) although getting the software working was quite a challenge. 
 
My X3 second gen does not work at all. Windows doesn't recognize it and will not install the driver.  What the poster describes is exactly what happens for me and it will not work.
 
When I plug both the X3 and X3ii into a Macbook, they both works fine and exactly as it should.
 
Apr 30, 2015 at 10:18 AM Post #7 of 19

Joe Bloggs

Member of the Trade: HiBy / EFO technologies Co
His Porta Corda walked the Green Mile
Joined
Oct 21, 2001
Posts
11,265
Likes
3,050
Location
Hong Kong and Melbourne
Hello RJSK,

You need a new version of the DAC driver that recognizes the X3 2nd gen: https://www.dropbox.com/s/2eqthpf3qt3187c/X3%202nd%20gen%20USB%20DAC%20Driver%28compatible%20with%20X3%26X5%29v1.61.zip?dl=0

Let me know if that work for you?

Best regards,
Joe
 
May 3, 2015 at 2:30 PM Post #8 of 19

ShadowSkulkerer

Head-Fier
Joined
Oct 12, 2014
Posts
80
Likes
11
Hey, I have been run ragged this past week with Air Force Honor Guard training. Sorry I didn't reply sooner, but I just wanted to say thank you for personally responding to my problem so quickly. It works great now, and I'm in love with the product. I have never heard so much detail, seperation and smoothness etc. In my life. Genesis albums on CD and Phil Collins Face Value album in 24 bit!!! I am impressed with your company service.
 
May 4, 2015 at 8:16 PM Post #9 of 19

RJSK

New Head-Fier
Joined
Apr 29, 2015
Posts
15
Likes
5
Yes the new software did work.  I though since the version number was the same it was the same software, but I installed the driver provided in the link and it worked fine.  I also didn't have the problems I previously had with the install failing.  Thanks for the assistance.
 
Aug 20, 2015 at 7:37 AM Post #10 of 19

jmb15

New Head-Fier
Joined
Aug 20, 2015
Posts
11
Likes
0
i am having the exact same issue, although i am not getting an error message.
 
when i have the fiio x3ii is storage mode, i have no problem with the pc.  but when i cchange the setting to dac mode, the pc doesnt respond at all.''
 
i have downloaded and installed the driver link above, and although the final message was 'installation was successful' i dont know what next step to take 
 
any help would be appreciated'''
 
thanks
 
janine
 
Aug 20, 2015 at 8:09 AM Post #11 of 19

Joe Bloggs

Member of the Trade: HiBy / EFO technologies Co
His Porta Corda walked the Green Mile
Joined
Oct 21, 2001
Posts
11,265
Likes
3,050
Location
Hong Kong and Melbourne
i am having the exact same issue, although i am not getting an error message.

when i have the fiio x3ii is storage mode, i have no problem with the pc.  but when i cchange the setting to dac mode, the pc doesnt respond at all.''

i have downloaded and installed the driver link above, and although the final message was 'installation was successful' i dont know what next step to take 

any help would be appreciated'''

thanks

janine


If the installation was indeed successful, you should have a new device named after the X3II in Control Panel->Hardware and Sound->Sound. Click on it and then click Set Default below, then click OK, and sound should start coming through the X3 :)

Best regards,
Joe
 
Aug 20, 2015 at 9:16 AM Post #12 of 19

jmb15

New Head-Fier
Joined
Aug 20, 2015
Posts
11
Likes
0
thankyou Joe for your reply.
 
by the way, i have windows 8.1
 
i went to control...no hardware/sound....just sound 
 
so i clicked on sound,, and the fiio x3ii is not listed
confused_face_2.gif

 
Aug 20, 2015 at 8:09 PM Post #15 of 19

JaZZ

Headphoneus Supremus
Joined
May 9, 2002
Posts
9,712
Likes
1,697
Location
Zürich, Switzerland
  hi again
i have reinstalled the driver, and checked in music and it is listed as fiio x3 ii
 
so that part seems fine, but i still have no sound 

 
Have you selected it as «default device»?
 

Users who are viewing this thread

Top