The Official Echobox Explorer Thread
Oct 15, 2017 at 2:29 PM Post #2,401 of 2,481

swannie007

500+ Head-Fier
Joined
Oct 30, 2013
Posts
942
Likes
213
[Mod Comment]

Just deleted some posts - no need for personal attacks.

@swannie007 - in reply. Head-Fi is a private site, not a public one - with its own rules and regulations, ToS, Posting Guidelines and ethical and moral compass. Jude has obviously endorsed the advertisement of this terrible event on the front page, and as site owner it is his privilege and right to do so. This sort of thing has been done before on a couple of occasions that i know of - and the Head-Fi Community has rallied together to help others in need. It is what makes this community special IMO.

So while I understand what you are saying - in this particular case you are going against the actual wishes of the site owner, so I would suggest accepting what is in place, and maybe saying a quiet prayer for Moe's speedy recovery, and for his family who will be stressing out.

Thanks
Point taken and apologies to anyone who may have been offended by my post,it was certainly not my intent to do so.
 
Oct 17, 2017 at 6:54 PM Post #2,402 of 2,481

Double-A

Formerly known as KingOfTheWild.
Joined
Jun 17, 2012
Posts
566
Likes
69
Location
Olympia, WA
Regarding the concern over posting a link to help @moedawg140, I am saddened to hear that someone would take call for help over a life threatening circumstance with one of our most loved and active community members, and use it as an opportunity to post an argument over "principle". This is sad, and I hope that it is a view held by a minority of this community. Head-Fi is a private website, but on top of that this is an Echobox thread. We at Echobox love Moe, who has not only helped our company at multiple trade shows, but is also a dear friend. We felt his situation warranted a post, at the very least, on this thread. We have also taken further action outside of Head-Fi to promote his cause. If don't like that it has been posted here, you are welcome to scroll past, not respond, or go to another thread. And yes, if you wish to invoke your right to free speech, you are also welcome to speak up, just as we are welcome to freely speak of our desire to help a friend.

Gettimg back to discussion of the Explorer, @qmass I'm glad to hear you are loving your explorer! As far as I have experienced, my offline content with TIDAL has been very hit or miss when it comes to remaining active when I update. There doesn't seem to be a clear answer to this, unfortunately. I have noticed, however, that it is more prone remaining intact than deleting, and the issue does not seem to have been present with the newer versions of TIDAL. Hope that helps!

Wow. I haven't been reading any of the comments about Moe. There are some users who have really had an issue with your post about his predicament? Shameful
 
Oct 17, 2017 at 7:59 PM Post #2,403 of 2,481

ExpatinJapan

Headphoneus Supremus
Joined
Jun 29, 2010
Posts
6,001
Likes
5,948
Location
T/Here
IMG_7724.JPG

Echobox Explorer X1.

The separation between instruments and imaging is excellent.
 
Nov 1, 2017 at 1:07 AM Post #2,404 of 2,481

ExpatinJapan

Headphoneus Supremus
Joined
Jun 29, 2010
Posts
6,001
Likes
5,948
Location
T/Here
Damn. Just realized I posted my unboxing pictures in the EB Finders thread...

Pics originally posted on Oct 4th

(Insert Homer Simpson ‘Doh’ here)
------------------------------------------------

I got contacted out of the blue over a week ago by Echobox about recieving an Explorer X1...

1643BF2A-16D0-4F89-B573-4643BF7A5DA5.jpeg 3BFC254F-C24F-41E3-80C5-5906D351F7A8.jpeg
E77061F4-D463-4E20-8301-58D4543F8F8C.jpeg 450C620C-2598-4E71-B890-514775A42945.jpeg

522B2DDE-7DD7-4A4D-82A1-B68BAC679178.jpeg 5E6C5DBF-4B83-407D-8E90-75B7BBA8CA04.jpeg C574E16B-2710-43D8-A649-C82C98DC8C81.jpeg 3B8539F5-E532-4ABA-957B-7D49A957F6C2.jpeg
6710897E-7F53-4036-9034-06E13860F2B2.jpeg

E83C678F-8D2F-4982-A27F-EF6DFAAB0B2C.jpeg 74ED9AA9-20CB-48D3-A12D-B4F97DD203C3.jpeg C256C6FD-C87C-4FB6-B5AA-C6CBE2F3F77B.jpeg 0A81D729-DB95-42CC-A7ED-411EE0B77BA1.jpeg 218F1D08-1DD9-48CA-B9B9-755A27BE3C7E.jpeg FFF25EB4-9C77-4F05-95E7-790A108538D3.jpeg BE3D363C-8E10-45FB-BCC9-01A0FC92BD4F.jpeg

74F0A7D6-1812-48D5-92B6-F353E43685A9.jpeg
1FEE9614-8FDA-422C-868B-67667120BCD9.jpeg

...so here are some audio pron unboxing pics.

Full set on Head pie

Review in due course...

Regards
Expat
 

Attachments

  • 7AD74A69-6EC5-4B6C-8F01-CACA8AB0E775.jpeg
    7AD74A69-6EC5-4B6C-8F01-CACA8AB0E775.jpeg
    192.8 KB · Views: 0
  • EB2AFBA3-B4A9-466C-BEBA-F9542C14955F.jpeg
    EB2AFBA3-B4A9-466C-BEBA-F9542C14955F.jpeg
    107.5 KB · Views: 0
  • F1AE00AB-0830-409C-ABB5-533DD048828E.jpeg
    F1AE00AB-0830-409C-ABB5-533DD048828E.jpeg
    129.4 KB · Views: 0
  • FBDF4BF0-89F1-4DF2-BF2D-0F95A6028BBF.jpeg
    FBDF4BF0-89F1-4DF2-BF2D-0F95A6028BBF.jpeg
    1.4 MB · Views: 0
Last edited:
Nov 1, 2017 at 4:34 PM Post #2,406 of 2,481

dobis4ever

New Head-Fier
Joined
Mar 21, 2016
Posts
32
Likes
29
Location
Germany
Hi everybody out there with your explorer.
is there somebody using the onkyo HF player on the explorer.
i installed the onkyo HF player and for me it works absolutely fine.. quick database discovery.. really cool EQ and a easy to understand GUI.
now there was a update from 2.01. to 2.0.3 and even sideloaded it recogniced the older version and just did an update.. all settings are the same after the update
maybe there is somebody out there with a better hearing .. but for me SQ is OK.

:)
 
Nov 18, 2017 at 2:43 AM Post #2,408 of 2,481

Bigbidoof

New Head-Fier
Joined
May 30, 2017
Posts
3
Likes
0
Location
Ohio
Apologies if these questions or issues have already been solved, but I don't have the patience to shift through over 160 pages to see.

I've had a love/hate relationship with my Explorer. When it wants to, it sounds fantastic, but quite often, it gives me grief. Hitting pause/play causes pops and crackles. Sometimes when I hit play, the song will start, but no audio will come out, and then suddenly pop, sound. So I can miss the first few seconds of a song. When I reach the end of an album or playlist too, it also pops there, which can be really jarring when you're ending on a mellow note, then suddenly a loud pop. Another concerning thing is that my device likes to whine. Particularly when you turn the screen on, it emits this constant beep. When you turn off the screen, it will continue for a few more seconds, followed by a click, then gone. However, I recently learned that it even whines when its playing music and the screen is off, by listening to music in class with one earphone in.

I've talked back and forth with customer service for sometime now. Mailed it in once, and they told me that because mine was a walnut model and that they were having a lot of issues with those that they would replace it, before last minute "fixing" it and sending it back. However when I got it back, the same issues persist. I've updated the firmware and UAPP, and that only temporary fixes it. It will be working perfectly for anywhere between 30 seconds and a minute, before reverting back to all my previous issues. Its quite strange.

Basically, my reason for posting this is to see if anyone else has had these problems and possibly a fix, because I really do want to love my Explorer.
 
Nov 18, 2017 at 4:03 AM Post #2,409 of 2,481

feanorean

Head-Fier
Joined
Mar 10, 2014
Posts
93
Likes
22
I have a solution for you and this is what I did. Sell you Explorer, I mean it, save yourself the grief and buy another DAP that will sound just as good and be a hundred times more reliable, if admittedly far less interesting.

I loved everything about my explorer, the look, the feel, the sound, even the UI was reasonable. However there were sooooo many bugs. I have no idea how Echobox though they could get away with selling the Explorer in the state they did. A $20 Chinese-made DAP off of Alibaba gets more quality control that these things and they won't try to bull you with marketing speak to explain away all the issues

I loved the explorer and the still use the Finders but seriously just sell it and go back to enjoying your audio. Best advice I can give you.

Cheers,
F.
 
Nov 18, 2017 at 6:28 AM Post #2,410 of 2,481

dobis4ever

New Head-Fier
Joined
Mar 21, 2016
Posts
32
Likes
29
Location
Germany
Apologies if these questions or issues have already been solved, but I don't have the patience to shift through over 160 pages to see.

I've had a love/hate relationship with my Explorer. When it wants to, it sounds fantastic, but quite often, it gives me grief. Hitting pause/play causes pops and crackles. Sometimes when I hit play, the song will start, but no audio will come out, and then suddenly pop, sound. So I can miss the first few seconds of a song. When I reach the end of an album or playlist too, it also pops there, which can be really jarring when you're ending on a mellow note, then suddenly a loud pop. Another concerning thing is that my device likes to whine. Particularly when you turn the screen on, it emits this constant beep. When you turn off the screen, it will continue for a few more seconds, followed by a click, then gone. However, I recently learned that it even whines when its playing music and the screen is off, by listening to music in class with one earphone in.

I've talked back and forth with customer service for sometime now. Mailed it in once, and they told me that because mine was a walnut model and that they were having a lot of issues with those that they would replace it, before last minute "fixing" it and sending it back. However when I got it back, the same issues persist. I've updated the firmware and UAPP, and that only temporary fixes it. It will be working perfectly for anywhere between 30 seconds and a minute, before reverting back to all my previous issues. Its quite strange.

Basically, my reason for posting this is to see if anyone else has had these problems and possibly a fix, because I really do want to love my Explorer.

Hi Bigbioof,

That's a strange behavior... i have a black walnut Explorer and it works nearly perfect.

ok.. some quit pops at the end of a song if bitrate changes and one click when turn on /off the device.
No pops / crackles hitting play / pause and no delay in playing songs.
and because i love my Explorer there is no reason for whining... sorry..#joke# to be serious... no whining anytime.
I have absolutely no problems during listening ( ok.. yesterday it stopped once during listening with screen off after a roundabout 90 minutes of listening ... but this was the first time and then never appears)

What i miss is Google play store ; you always have to sideload apk files and if they are not free, you have nearly no chance to install a paid apk and.. i don't like the GUI of the UAPP Player, but this a personal preference.

i'm sure, there are a lot of players out there with better price/performance ratio and with perfect functional software, but for me... if something is absolutely perfect it's someway boring to me.

i love my explorer and at no time i waste a minute in selling it.

Kind regards
 
Nov 18, 2017 at 9:32 AM Post #2,411 of 2,481

dlayman

1000+ Head-Fier
Joined
Oct 23, 2015
Posts
1,007
Likes
162
Apologies if these questions or issues have already been solved, but I don't have the patience to shift through over 160 pages to see.

I've had a love/hate relationship with my Explorer. When it wants to, it sounds fantastic, but quite often, it gives me grief. Hitting pause/play causes pops and crackles. Sometimes when I hit play, the song will start, but no audio will come out, and then suddenly pop, sound. So I can miss the first few seconds of a song. When I reach the end of an album or playlist too, it also pops there, which can be really jarring when you're ending on a mellow note, then suddenly a loud pop. Another concerning thing is that my device likes to whine. Particularly when you turn the screen on, it emits this constant beep. When you turn off the screen, it will continue for a few more seconds, followed by a click, then gone. However, I recently learned that it even whines when its playing music and the screen is off, by listening to music in class with one earphone in.

I've talked back and forth with customer service for sometime now. Mailed it in once, and they told me that because mine was a walnut model and that they were having a lot of issues with those that they would replace it, before last minute "fixing" it and sending it back. However when I got it back, the same issues persist. I've updated the firmware and UAPP, and that only temporary fixes it. It will be working perfectly for anywhere between 30 seconds and a minute, before reverting back to all my previous issues. Its quite strange.

Basically, my reason for posting this is to see if anyone else has had these problems and possibly a fix, because I really do want to love my Explorer.


Please don't unload this thing on someone else without disclosing the problems,that wouldn't be right. Many if not most people have had problems with the Explorer, often more serious than yours. My advice is don't let Echobox off the hook. If you are still in warranty, they are legally bound to either fix the unit or replace it. Don't settle for Ecbobox doublespeak. The finish of the wood has nothing to do with the audible problems you're having, that's a ridiculous thing for them to say. They have had problems with the darker woods cracking and coming apart. The pops and clicks are likely due to changes in the sample rate of different tracks. Some DAP's exhibit this to varying degrees. The whining noise sounds like an interference problem caused by the backlighting of the screen. That isn't acceptable. The clicking after power off is a relay noise from the DAC and amp powering off. I wouldn't be concerned about that. The delay in getting audio from the unit when it shows a song playing is a defect.

It sounds like this might be your first DAP. It's a shame it's the Explorer. There are plenty of less expensive players with more features that sound better and don't have so many problems.

Feel free to PM me for suggestions.
 
Last edited:
Nov 18, 2017 at 3:49 PM Post #2,412 of 2,481

Bigbidoof

New Head-Fier
Joined
May 30, 2017
Posts
3
Likes
0
Location
Ohio
Please don't unload this thing on someone else without disclosing the problems,that wouldn't be right. Many if not most people have had problems with the Explorer, often more serious than yours. My advice is don't let Echobox off the hook. If you are still in warranty, they are legally bound to either fix the unit or replace it. Don't settle for Ecbobox doublespeak. The finish of the wood has nothing to do with the audible problems you're having, that's a ridiculous thing for them to say. They have had problems with the darker woods cracking and coming apart. The pops and clicks are likely due to changes in the sample rate of different tracks. Some DAP's exhibit this to varying degrees. The whining noise sounds like an interference problem caused by the backlighting of the screen. That isn't acceptable. The clicking after power off is a relay noise from the DAC and amp powering off. I wouldn't be concerned about that. The delay in getting audio from the unit when it shows a song playing is a defect.

It sounds like this might be your first DAP. It's a shame it's the Explorer. There are plenty of less expensive players with more features that sound better and don't have so many problems.

Feel free to PM me for suggestions.
Well, I'm not particularly interested in selling the device. I really like it, when it decides to work properly. As mentioned before, it sounds fantastic. But yeah, I'm gonna have to further talk about it with Echobox's customer support, and probably end up getting a new unit. And yes, it is my first DAP.
 
Nov 25, 2017 at 11:31 AM Post #2,415 of 2,481

Q Mass

500+ Head-Fier
Joined
Mar 7, 2007
Posts
895
Likes
447
I am interested with this player, itseems there are a lot of negativity towards this player, is this player really this bad, I read the last 10 pages.
Well, I can't speak for others, but I love mine.
It sounds wonderful with all my cans, and works really well, without the issues a few here have reported.
I would have bought one out of the classifieds if I'd had the spare cash, but I'm broke.
The black Friday deal seems really good to me.

I honestly think that the delay that we crowdfunders endured has turned a few people against Echobox and fuelled much of the griping here on this forum.
Obviously, any product line will have some faulty units, and this is more likely to be the case with a new product, and I'm sure that there were some genuine issues, but I can honestly say that my unit (walnut) has been performing excellently since I received it (caveat: I use 'Tidal Offline' almost exclusively) and the fit and finish is excellent.

I'm very happy with my purchase (the big delay annoyed me too, but I now feel that the wait was worth it) and were it not for the fact that I already own more than enough 'fancy' earphones I would definitely be trying to audition the Nomads (the Finders weren't bassy enough for me, but I'm a closet basshead).
330 for an Explorer seems like a great deal to me, but I'm certain some others will have something to say about that!
 

Users who are viewing this thread

Top