The Astell and Kern AK240 Impressions Thread
Jul 28, 2018 at 3:10 PM Post #2,251 of 2,262

frankrondaniel

500+ Head-Fier
Joined
Jul 18, 2012
Posts
871
Likes
55
Location
Feeding Hills, MA
How much of an upgrade in sonics between the two units?

I'll preface my response by saying my primary motivation for getting the AK380 was support of higher resolution files than what the AK240 supported (i.e. DXD). Otherwise I was very content with what I experienced with the AK240. Probably a foolish reason to spend so much money on the AK380 (even at a substantial sale price savings). I haven't had the AK380 very long but my initial impression is that the AK380 is better, but with only subtle improvements over the AK240 The primary difference that I hear is the way the sound stage is presented. It seems that everything is a little more well defined, in it's own space, with more air surrounding them. More transparent, detailed? Maybe I'll hear more over time (though it will be difficult to compare directly once my AK240 is hopefully sold!). If what I said so far seems like a luke-warm appraisal of the differences, I certainly enjoy what I'm hearing but I'm always a little leery about succumbing to "shiny new toy" syndrome and raving about new purchases.
 
Feb 15, 2019 at 7:53 AM Post #2,252 of 2,262

vo_obgyn

100+ Head-Fier
Joined
Aug 18, 2005
Posts
383
Likes
77
Has anyone heard if there will be a firmware upgrade soon for the AK 240 that will allow us to stream Qobuz? Qobuz is currently listed in the AK 240 “store” but it won’t open up.
 
Last edited:
Dec 8, 2020 at 5:57 PM Post #2,253 of 2,262

vo_obgyn

100+ Head-Fier
Joined
Aug 18, 2005
Posts
383
Likes
77
I have an AK 240 that I am very happy with. The only problem is that there hasn’t been an OTA update for some. It would be nice if we could add Qobuz to our AK 240, Jason, can we get Qobuz for our AK 240 please?
 
Dec 8, 2020 at 6:27 PM Post #2,254 of 2,262

olddude

Headphoneus Supremus
Joined
Feb 4, 2013
Posts
4,727
Likes
2,674
Location
Southern California
You are joking, right? They barely upgrade the SP1000 anymore. The 240 is a hundred years old in DAP terms. Be happy the battery still works. :)
 
Dec 9, 2020 at 12:26 AM Post #2,255 of 2,262

vo_obgyn

100+ Head-Fier
Joined
Aug 18, 2005
Posts
383
Likes
77
You are joking, right? They barely upgrade the SP1000 anymore. The 240 is a hundred years old in DAP terms. Be happy the battery still works. :)

Just wondering. Can you stream Qobuz on your SP1000? Too bad that older models are no longer updated.
 
Dec 9, 2020 at 12:54 AM Post #2,256 of 2,262

olddude

Headphoneus Supremus
Joined
Feb 4, 2013
Posts
4,727
Likes
2,674
Location
Southern California
I don't believe in streaming. I'm a 16/44 or 24/x files kinda guy. :)

Keep in mind as well that AK engineers are working remotely, so things are moving very slowly even for current models. And at this point, my SP1000 is over 3 years old and is no longer even close to being "modern." Your 240 is ancient.
 
Dec 9, 2020 at 1:16 AM Post #2,257 of 2,262

vo_obgyn

100+ Head-Fier
Joined
Aug 18, 2005
Posts
383
Likes
77
Even MacBooks as old as 2013 can be updated to the latest Big Sur OS. Still not sure why AK wouldn’t consider updating a 2014 AK 240 model. Probably just a company decision I’m thinking.
 
Dec 21, 2021 at 10:12 PM Post #2,260 of 2,262

intlsubband

500+ Head-Fier
Joined
Mar 5, 2014
Posts
695
Likes
343
Location
Melbourne
Did anyone try connecting the AK240 to the AK380 amp module? both use micro usb connectors so theoretically it could work - but I wonder if anyone tried.
 

Users who are viewing this thread

Top