Smyth Research Realiser A16
post-15394422
Post #7,786 of 8,995

You Gene

100+ Head-Fier
Joined
Oct 16, 2019
Messages
178
Reaction score
52
Location
Brussels, Belgium
Joined
Oct 16, 2019
Location
Brussels, Belgium
Posts
178
Likes
52
Age
68
I tried to do an update for the 1st time starting from my existing 1.76 firmware to do a 1.80 firmware.

Everything went smoothly until I had to press twice the "enter" key to start the firmware update. I pushed instead twice the Power ON/OFF key by mistake...I backpedalled by pressing twice the "enter" key but nothing changed and the power indicator LED stopped blinking and remained green without blinking anymore. I waited 30 minutes just in case an update would start : nothing but the usual black screen with the red border mentioning "Realiser A16 firmware update manager". No key worked : power on/off, C, etc. I had to pull the wall plug to turn it off.

I restarted the process and duly typed twice "enter" this time but what showed next was another screen :
Firmware installation failed
uSD firmware file invalid
Place valid firmware file on uSD
Then proceed.


I pushed the cancel key to stop the firmware process and turned the A16 off. Thinking it might have been the SD card, I formatted the SD again to empty it and downloaded again the 1.80 firmware from the Smyth site. No luck, same message.

Two hours later, I tried it again with the same above-mentioned message showing on the screen.
I checked my Updates/About in the Menu/System and my firmware shows as usual the 1.76 firmware.

I cannot complain, I made a mistake...any ideas?
Bought a new SD card, formatted it, downloaded new firmware 1.80, tried a firmware update: no change
Just did a factory reset and tried a firmware update afterwards : no change

I will keep you posted.
 
     Share This Post       
  • Like
Reactions: sm0rf
post-15394551
Post #7,787 of 8,995

PROTIEUS

New Head-Fier
Joined
Dec 11, 2019
Messages
21
Reaction score
0
Location
NG166GX
Joined
Dec 11, 2019
Location
NG166GX
Posts
21
Likes
0
Bought a new SD card, formatted it, downloaded new firmware 1.80, tried a firmware update: no change
Just did a factory reset and tried a firmware update afterwards : no change

I will keep you posted.
Leave the file raw. No folder try it again
 
     Share This Post       
post-15394997
Post #7,788 of 8,995

PROTIEUS

New Head-Fier
Joined
Dec 11, 2019
Messages
21
Reaction score
0
Location
NG166GX
Joined
Dec 11, 2019
Location
NG166GX
Posts
21
Likes
0
Well ive been useing pc only. Played around with it tonight changed a few windows settings. Now im starting to get impressed. With manloud. Still L C R Speakers still high tho..Cant wait till i learn and get good prir. From a studio.
 
     Share This Post       
post-15395157
Post #7,789 of 8,995

blanquartc

New Head-Fier
Joined
Jan 2, 2020
Messages
4
Reaction score
0
Location
Evian (France)
Joined
Jan 2, 2020
Location
Evian (France)
Posts
4
Likes
0
Hello,

Sorry for my bad english.

je have an A16 from two month. I use it very basiquely with PRIR from A8. I make the upgrade of the firmware without problemto the 1.75.

For the 1.81 i make the directly the upgrade from 1.75 in the same mode with the factoy reset .

First surprise my preset and listening rooms are not eliminated only user and my HEPQ.

second , i have a message in the start screen , very fast:

to start with factory setting
to start with factory setting+ HDMI suspend

unend the problem i have in red in each preset and for each HDMI source in red "HDMI!". I make the upgrade process many time with the same result.


Thank you


Christian
 
     Share This Post       
post-15395276
Post #7,790 of 8,995

You Gene

100+ Head-Fier
Joined
Oct 16, 2019
Messages
178
Reaction score
52
Location
Brussels, Belgium
Joined
Oct 16, 2019
Location
Brussels, Belgium
Posts
178
Likes
52
Age
68
Leave the file raw. No folder try it again
I reformatted the SD card, did download the zip straight away without creating any folder. Deleted the zip and kept only the FIRMA001.SVS; the update manager showed : "no firmware update files found".

Does it mean that it can read my SD card after all?

Thanks for the tip. I want to try anything.
 
     Share This Post       
post-15395460
Post #7,791 of 8,995

VandyMan

500+ Head-Fier
Joined
Jan 28, 2011
Messages
960
Reaction score
425
Location
Brooklyn
Joined
Jan 28, 2011
Location
Brooklyn
Posts
960
Likes
425
I reformatted the SD card, did download the zip straight away without creating any folder. Deleted the zip and kept only the FIRMA001.SVS; the update manager showed : "no firmware update files found".

Does it mean that it can read my SD card after all?

Thanks for the tip. I want to try anything.

You have to put the file in a folder called 'realiser' as described in the manual.
 
     Share This Post       
post-15395478
Post #7,792 of 8,995

You Gene

100+ Head-Fier
Joined
Oct 16, 2019
Messages
178
Reaction score
52
Location
Brussels, Belgium
Joined
Oct 16, 2019
Location
Brussels, Belgium
Posts
178
Likes
52
Age
68
You have to put the file in a folder called 'realiser' as described in the manual.
I tried everything again and again... AND SUDDENLY IT WORKED...this morning and I do not know why, but does it matter? I did the 1.80 firmware revision + the HT firmware updater successfully !

James kindly sent me today a 2nd email proposing to send a SD card with the firmware in it and saying that after that I would have to send the unit back to have it checked. My thanks to him and to you all for support.

I will now try for the update to 1.81
 
post-15395533
Post #7,793 of 8,995

Got the Shakes

500+ Head-Fier
Joined
Jan 20, 2013
Messages
716
Reaction score
211
Location
Michigan
Joined
Jan 20, 2013
Location
Michigan
Posts
716
Likes
211
So I messed around with the Harmony Hub a bit last night to mixed results. If you setup an A8 as a device (the A8 is in their database) then some functions work out of the box like the arrow and enter keys. I tried retraining the volume up and down buttons using the A16 remote and adding the “PA” button. The Hub actually said it picked up the signals it needed to train from the A16 IR remote, but the functions I trained didn’t actually work.

I’m going to try creating a totally new device and training from scratch to see if that works, but my guess is we’d have to wait to see if the A16 controls ever officially make it into the Logitech database.
 
     Share This Post       
post-15395547
Post #7,794 of 8,995

Lamerhouse

New Head-Fier
Joined
Nov 16, 2017
Messages
14
Reaction score
10
Location
italy
Joined
Nov 16, 2017
Location
italy
Posts
14
Likes
10
Backers 141
2/1/20
Hi,

Great news!!

Your A16 is ready to be shipped.

Can you confirm the following details:

  1. Shipping address
  2. Telephone number
  3. Order details (type of unit etc)
Please get back to me ASAP.

Regards
James
 
post-15395648
Post #7,795 of 8,995

Fox1977

100+ Head-Fier
Joined
Jan 21, 2015
Messages
444
Reaction score
252
Location
Tours, France
Joined
Jan 21, 2015
Location
Tours, France
Posts
444
Likes
252
Backers 141
2/1/20
Hi,

Great news!!

Your A16 is ready to be shipped.

Can you confirm the following details:

  1. Shipping address
  2. Telephone number
  3. Order details (type of unit etc)
Please get back to me ASAP.

Regards
James
Thanks for letting us know !! That’s good news !
 
     Share This Post       
post-15395733
Post #7,796 of 8,995

VirtualTito

New Head-Fier
Joined
Jan 1, 2020
Messages
4
Reaction score
1
Location
Chicago IL
Joined
Jan 1, 2020
Location
Chicago IL
Posts
4
Likes
1
Hello Everyone,

Just joined Head-Fi specifically for this Realiser A16 thread!!! I've read through all 520 pages of this thread over the past week. Looking forward to sharing in the journey of this amazing device. I live in a apartment so a Subwoofer is really not acceptable to my neighbors mush less all the speakers a ATMOS setup would require. So hoping this device can save the day.

Cheers,

VT
 
     Share This Post       
  • Like
Reactions: VandyMan
post-15395982
Post #7,797 of 8,995

PROTIEUS

New Head-Fier
Joined
Dec 11, 2019
Messages
21
Reaction score
0
Location
NG166GX
Joined
Dec 11, 2019
Location
NG166GX
Posts
21
Likes
0
I reformatted the SD card, did download the zip straight away without creating any folder. Deleted the zip and kept only the FIRMA001.SVS; the update manager showed : "no firmware update files found".

Does it mean that it can read my SD card after all?

Thanks for the tip. I want to try anything.
100% fat32 drive. When you reformat.
All other folder gone raw file left.
Worked for me.
Try another reformat redo download. Extract again. All you can doo.
 
     Share This Post       
post-15396165
Post #7,798 of 8,995

You Gene

100+ Head-Fier
Joined
Oct 16, 2019
Messages
178
Reaction score
52
Location
Brussels, Belgium
Joined
Oct 16, 2019
Location
Brussels, Belgium
Posts
178
Likes
52
Age
68
100% fat32 drive. When you reformat.
All other folder gone raw file left.
Worked for me.
Try another reformat redo download. Extract again. All you can doo.
XXXXXXXXxXXXX
See my post earlier :
...I tried everything again and again... AND SUDDENLY IT WORKED...this morning and I do not know why, but does it matter? I did the 1.80 firmware revision + the HT firmware updater successfully !

James kindly sent me today a 2nd email proposing to send a SD card with the firmware in it and saying that after that I would have to send the unit back to have it checked. My thanks to him and to you all for support.

I will now try for the update to 1.81...
XXXXXXXXXXXXX

Finally I came to do it one more time and by the book, or should I say by the tuto. And "lo and behold", the A16 woke up and accepted my request for update !!!

That machine is a touchy bi...or should I say temperamental...

Thanks
 
Last edited:
     Share This Post       
post-15396813
Post #7,799 of 8,995

Tylerhk

New Head-Fier
Joined
Sep 23, 2010
Messages
30
Reaction score
15
Joined
Sep 23, 2010
Posts
30
Likes
15
Backers 141
2/1/20
Hi,

Great news!!

Your A16 is ready to be shipped.

Can you confirm the following details:

  1. Shipping address
  2. Telephone number
  3. Order details (type of unit etc)
Please get back to me ASAP.

Regards
James
I am 142.... so should be next?
 
     Share This Post       
post-15396977
Post #7,800 of 8,995

valleynomad

Head-Fier
Joined
Jan 15, 2013
Messages
82
Reaction score
21
Joined
Jan 15, 2013
Posts
82
Likes
21
Backers 141
2/1/20
Hi,

Great news!!

Your A16 is ready to be shipped.

Can you confirm the following details:

  1. Shipping address
  2. Telephone number
  3. Order details (type of unit etc)
Please get back to me ASAP.

Regards
James
Did they send the notification by email or message on Kickstarter? For some unknown reason KS has blocked my access to its website for more than one month:triportsad::triportsad::triportsad:
 
     Share This Post       

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 3, Guests: 12)

Top