foobar 0.9 beta is out
post-1394379
Thread Starter
Post #1 of 21

elnero

Headphoneus Supremus
Joined
Jul 24, 2002
Messages
6,108
Reaction score
535
Location
Prince Edward Island, Canada
Joined
Jul 24, 2002
Location
Prince Edward Island, Canada
Posts
6,108
Likes
535
Check it out.

MOD EDIT: Check out the rest of this thread first.
 
     Share This Post       
post-1394386
Post #3 of 21

aphex944

500+ Head-Fier
Joined
Aug 25, 2003
Messages
699
Reaction score
10
Joined
Aug 25, 2003
Posts
699
Likes
10
Is it just me, or is the ability to choose output method(i.e. directsound, kernel streaming, etc) gone? I may have just missed it in the preferences.
 
     Share This Post       
post-1394502
Post #6 of 21

RotAtoR

100+ Head-Fier
Joined
Mar 24, 2005
Messages
244
Reaction score
10
Joined
Mar 24, 2005
Posts
244
Likes
10
Be aware that almost no plugins work with the 0.9 beta yet. All the old 0.8.3 plugins will need to be recompiled to work with 0.9, so it may take a while before all the third party plugins are updated.
 
     Share This Post       
post-1394505
Post #7 of 21

MagusG

1000+ Head-Fier
Joined
Dec 25, 2002
Messages
1,399
Reaction score
10
Joined
Dec 25, 2002
Posts
1,399
Likes
10
Plugins from 0.8.3 do not work in 0.9, if you wanna try it, I suggest installing in a separate directory. Also the preferences layout has been changed, so things look a bit different. I dont believe there is a KS or ASIO output plugin for 0.9 yet.
-Mag
 
     Share This Post       
post-1394514
Post #8 of 21

Sduibek

Headphoneus Supremus
Joined
Feb 26, 2004
Messages
3,992
Reaction score
14
Joined
Feb 26, 2004
Posts
3,992
Likes
14
Does it Shuffle and Random effectively? Foobar has really been pissing me off in that realm as of late. iTunes and iPod do SUCH a better job of randomizing the playback. On Foobar, no matter what Shuffle "type" I use, and whether or not I use Random instead, I always get songs repeating and songs from the same album. It's really ridiculous, with about 15 minutes and a few simple variables you could code the perfect and 100% customizable Shuffle/Random functions.

 
     Share This Post       
post-1394712
Post #9 of 21

Mr.Radar

Headphoneus Supremus
Joined
Apr 6, 2004
Messages
2,697
Reaction score
11
Joined
Apr 6, 2004
Posts
2,697
Likes
11
If you don't mind a messy-looking playlist try going to the Playlist menu and selecting Sort -> Random. You might want to do it a couple times to get things really randomized, but it does a much better job than just the "Random" setting alone.
 
     Share This Post       
post-1394747
Post #10 of 21

MD1032

Headphoneus Supremus
Joined
Aug 10, 2003
Messages
5,977
Reaction score
20
Joined
Aug 10, 2003
Posts
5,977
Likes
20
Thanks for the link! I am trying it out as we speak. So far, I absolutely hate it! Everything is hard to find now and things have been moved around a lot. One of the things I liked about 0.8.3 which is reinstalling as we speak is that everything is logical and easy to find. Now I have to hit the "configure" button just to get to the damn equalizer! Very dumb idea just for the sake of making the list smaller, I'm sure.

Playback isn't half as smooth as it used to be. Seek time has gone way up. Seriously, it took around 5 seconds for it to skip from the beginning to the end of a track just now. With the old one, it's there at the click of my mouse. Also, there's an EXTREMELY irritating fade-out fade-in "feature" that used to absolutely drive me nuts on Winamp that is now present in foobar 0.9! And even worse? No way to disable it. It eats CPU, it causes blips in the beginnings and ends of the tracks sometimes, and adds even more time to the already atrocious seek time. Worst. Idea. Ever!!!

In conclusion, I'm going back to foobar 0.8.3.

The only thing this new version has going for it is that playlist feature, that is, the ability to save, load, and access multiple playlists at the click of a tab. Excellent idea, a really good feature I wish I could add to 0.8.3.
 
     Share This Post       
post-1394824
Post #11 of 21

Firam

500+ Head-Fier
Joined
Jan 20, 2005
Messages
876
Reaction score
10
Joined
Jan 20, 2005
Posts
876
Likes
10
I stupidly uninstalled 0.8.3. I didn't know that it wiped out everything. I installed .9 but after I realized the plug-ins wouldn't work I went back. Then spent an hour getting it back like it was before. The moral of the story is back up before uninstall.
 
     Share This Post       
post-1395582
Post #12 of 21

Sduibek

Headphoneus Supremus
Joined
Feb 26, 2004
Messages
3,992
Reaction score
14
Joined
Feb 26, 2004
Posts
3,992
Likes
14
Quote:

Originally Posted by Mr.Radar
If you don't mind a messy-looking playlist try going to the Playlist menu and selecting Sort -> Random. You might want to do it a couple times to get things really randomized, but it does a much better job than just the "Random" setting alone.


Crude, but workable


thanks
 
     Share This Post       
post-1395603
Post #13 of 21

breez

500+ Head-Fier
Joined
Jun 6, 2004
Messages
924
Reaction score
10
Joined
Jun 6, 2004
Posts
924
Likes
10
Quote:

Originally Posted by Sduibek
Does it Shuffle and Random effectively? Foobar has really been pissing me off in that realm as of late. iTunes and iPod do SUCH a better job of randomizing the playback. On Foobar, no matter what Shuffle "type" I use, and whether or not I use Random instead, I always get songs repeating and songs from the same album. It's really ridiculous, with about 15 minutes and a few simple variables you could code the perfect and 100% customizable Shuffle/Random functions.




There is a plugin called foo_shuffle if you haven't tried. It should have some controls on how far in the playlist it jumps and to avoid songs from same album. The default 'random' play order is really just that, random and thus there will be songs repeating etc.
 
     Share This Post       
post-1395610
Post #14 of 21

Sduibek

Headphoneus Supremus
Joined
Feb 26, 2004
Messages
3,992
Reaction score
14
Joined
Feb 26, 2004
Posts
3,992
Likes
14
Quote:

Originally Posted by breez
There is a plugin called foo_shuffle if you haven't tried. It should have some controls on how far in the playlist it jumps and to avoid songs from same album. The default 'random' play order is really just that, random and thus there will be songs repeating etc.


sweeeeeet. link?
 
     Share This Post       
post-1395644
Post #15 of 21

necropimp

Headphoneus Supremus
Joined
Jan 14, 2005
Messages
2,254
Reaction score
11
Joined
Jan 14, 2005
Posts
2,254
Likes
11
bah... i don't like when a program updates and all compatability with already existing stuff vanishes

i think i might pass on the new one even when it's no longer in beta and all my plugins have versions for it
 
     Share This Post       

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top