Creative Sound Blaster new series Z, Zx & ZxR
post-10387608
Post #2,086 of 3,462

andyvandala

New Head-Fier
Joined
Mar 23, 2014
Messages
4
Reaction score
11
Joined
Mar 23, 2014
Posts
4
Likes
11
  I appreciate any help .
 
I have the Asus P8Z77-V Deluxe with i7+16GB ram.....and 680GTX with creative ZXR.
All was perfect , until I got a new 680 for sli, and had to change the place of the creative zxr from pciexp1_3 to PCIex1 blue1_1 (the other remaining PCIE1 blue remaing is between the sli cards)
SO now @ random power on just befor the UEFI or the boot logo appears an irritating hiss like sound comes from the speakers connected to the ZXR, and when windows load, I can only see (in the device manager)sound blaster audio controller +sound blaster zxr dbpro , what is missing is the "sound blaster zxr" that used to show when there is no hiss .
I changed the place of the ZXR to the PCIe1_3 between the sli cards, and after many attempts no hiss came, even tried the PCIe16_3 (the black one)and the his came back .
The only fix was to place the card between the sli card which gave me 7 degrees increase in temp in the GPU1.
I removed the 2nd 680gtx card and kept one and tested to see if the problem was from the sli, and the problem stayed, so I concluded that my ZXR only liked the PCIE1_3! any logic?
This his is not"Sound/os/bit-rate related" as I mentioned the hiss starts just before the boot screen, and I have a corsair AX850 .
The problem is strange, when the Hiss/static sound starts the Sound blaster ZXR is not in the devise manager as with the above picture only Audio controller and dbpro are there.
So I can not chose the card as a default player as its not being "fully detected" hence no sound will be played except the hiss/static like sound.
The card will work without the hiss sound sometimes and sometimes not! in the PCIEX_1.
The only position where this issue is absent is between the GPU cards in PCIEX_3...I know this makes no sense but I tried every imaginable scenario, and yesterday updated to bios 2003, thinking maybe ....unfortunately, nope!
I left the PC off for 6 hours and then turned it on and the hiss is still there , so the thermal issue is not the case.
The only other fix , if there is hiss, is to turn it off and on again and the hiss is gone??!!
 
 
 
Did you solve your problem with that irritating hiss and ZxR disconnecting?
I have exactly the same problem on my old mobo Gygabyte G33M-S2.
Don't know what to do. New drivers 1.0.0.22 didn't help. Creative Worldwide Customer Response can't help.
The only issue is to completely turn off the AC Power Supply, but this can't solve the problem in general.
 
     Share This Post       
post-10387654
Post #2,087 of 3,462

AUserName501

100+ Head-Fier
Joined
Feb 9, 2014
Messages
468
Reaction score
45
Joined
Feb 9, 2014
Posts
468
Likes
45
     Share This Post       
post-10390551
Post #2,088 of 3,462

NoOneLt

100+ Head-Fier
Joined
Nov 26, 2013
Messages
232
Reaction score
27
Joined
Nov 26, 2013
Posts
232
Likes
27
   
It won't says which input.  It could be just analogue, in which it would be 100% useless to me.
 
It needs to be from Toslink or SPDIF.  The specs says nothing about it.
If it is not specified it should be true for all input methods, also Toslink support all of mentioned formats.
 
I do not have extension board connected so maybe someone who has can check what windows says about it in recording device settings, then You'll be 100% sure.
 
     Share This Post       
post-10408601
Post #2,091 of 3,462

germanium

Headphoneus Supremus
Joined
Sep 24, 2006
Messages
1,883
Reaction score
116
Location
Fife Washington
Joined
Sep 24, 2006
Location
Fife Washington
Posts
1,883
Likes
116
One positive thing about the ZXR on my system at least is the very low DPC latency.  Seems to peak at about a paltry 140 microseconds & a low of 95 & stays tightly in that range. this is much lower than Asus's drivers allowed on my system which were pushing peaks of around 500 microseconds.
 
     Share This Post       
post-10427187
Post #2,092 of 3,462

raymond555

100+ Head-Fier
Joined
May 30, 2010
Messages
158
Reaction score
42
Joined
May 30, 2010
Posts
158
Likes
42

 

 

 

 

 
     Share This Post       
  • Like
Reactions: SoFGR
post-10428468
Post #2,093 of 3,462

Nitrius

Head-Fier
Joined
May 31, 2010
Messages
55
Reaction score
10
Joined
May 31, 2010
Posts
55
Likes
10
With the ACM module for the ZXR, how do you control your volume level? Set windows to 100 and control the level with the ACM knob? Or set the ACM knob to full and control the audio in windows? Or some sort of mix?
 
     Share This Post       
post-10428553
Post #2,094 of 3,462

raymond555

100+ Head-Fier
Joined
May 30, 2010
Messages
158
Reaction score
42
Joined
May 30, 2010
Posts
158
Likes
42
I dont use the ACM at all....

 
     Share This Post       
post-10428756
Post #2,095 of 3,462

andyvandala

New Head-Fier
Joined
Mar 23, 2014
Messages
4
Reaction score
11
Joined
Mar 23, 2014
Posts
4
Likes
11
ACM module works only for Headphones volume controlling. It can't control Speakers volume.
I put the volume on 33% in drivers and then use the ACM knob.
 
     Share This Post       
post-10430257
Post #2,096 of 3,462

Anarion

500+ Head-Fier
Joined
Jan 30, 2013
Messages
545
Reaction score
228
Location
Finland
Joined
Jan 30, 2013
Location
Finland
Posts
545
Likes
228
It controls whatever you plug in ACM (it doesn't have to be headphones and you can plug the ACM in any audio out you want). I personally use 10% windows volume and turn the ACM knob to around 66%. I use line out, not the headphone amp out.
 
     Share This Post       
post-10437479
Post #2,097 of 3,462

MaxKohler

Head-Fier
Joined
Jan 15, 2014
Messages
53
Reaction score
12
Joined
Jan 15, 2014
Posts
53
Likes
12
Just to provide an update, all of the problems I was having with the ZXR I'm now having with my xtremegamer. So I guess the problem's coming from somewhere else...
 
EDIT: if anyone has an idea about what could be wrong (metallic static/distortion, sound dying till I restart computer - only in CS 1.6 - audio device not being detected on PC restart, then wouldn't boot into windows till I unplugged my headphones from the card), I'd appreciate it!
 
     Share This Post       
post-10439667
Post #2,098 of 3,462

TwoEars

500+ Head-Fier
Joined
Mar 16, 2011
Messages
980
Reaction score
218
Joined
Mar 16, 2011
Posts
980
Likes
218
  Just to provide an update, all of the problems I was having with the ZXR I'm now having with my xtremegamer. So I guess the problem's coming from somewhere else...
 
EDIT: if anyone has an idea about what could be wrong (metallic static/distortion, sound dying till I restart computer - only in CS 1.6 - audio device not being detected on PC restart, then wouldn't boot into windows till I unplugged my headphones from the card), I'd appreciate it!
 
Try this:
 
1. Unplugg the card and uninstall all drivers.
2. clear cmos by unplugging the computer from the wall and removing motherboard battery for about 10 min.
3. Install card again but pick another slot on the motherboard.
4. put battery back, plug in power cable and power up.
5. install drivers from cd if you have instead of the internet. but otherwise internet will do.
 
     Share This Post       
post-10453719
Post #2,099 of 3,462

terrynfs

New Head-Fier
Joined
Apr 13, 2014
Messages
1
Reaction score
10
Joined
Apr 13, 2014
Posts
1
Likes
10
  Here are some of my settings that I've saved:
 
 
Polk Audio New
11  16  19  18  18  15  18  19  20  14
 
Polk Audio Primary
09  12  13  09  08  12  14  17  17  15
 
Polk Audio Primary 2
14  11  15  12  10  11  14  20  21  17
 
HP100 Music
19  16  13  16  12  10  15  18  17  15
 
HP100 First
18  16  12  15  10  12  17  16  23  20
 
HP100 Music Less Bass
11  15  14  11  13  14  12  16  19  17
I register an account just want to say thank you, you saved my SBZ!
 
I bought it to replace the 10+ years old audigy-plat, but i found the SQ from SBZ is like sxxt, cannot compare or even close to the audigy at all.
 
I tried many different eq combinations, SQ gets improved somehow, but still far behind what I expected. I saw ur post when almost give up and plan to throw the card to the trash bin.
 
I modify the
HP100 First
18 16 12 15 10 12 17 16 23 20
a little bit to:
6 4 0 3 -2 0 5 4 11 8 (all minus 12)
 
This works perfectly for me! Now the crystal back again!
 
Thanks a lot and hope more people can try out your settings.
 
Before I forget, Im using G4me one.
 
     Share This Post       
post-10457734
Post #2,100 of 3,462

utmelidze

100+ Head-Fier
Joined
Dec 22, 2013
Messages
168
Reaction score
14
Joined
Dec 22, 2013
Posts
168
Likes
14
Creative omni usb works with android smartphone through usb as external dac
 
     Share This Post       

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top