Head-Fi.org › Forums › Equipment Forums › Computer Audio › Creative Soundblaster Z difficulties
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Creative Soundblaster Z difficulties

post #1 of 5
Thread Starter 

I have read that folks on head FI own the Creative Soundblaster Z card so, I was wondering if you've experienced this issue. I have had a Creative Soundblaster Z card for a few months, and as far as I can tell, the headphone out on the back of the card is always pushing out at the max driving force that the amp can deliver which makes using headphones with it impossible right now.  The headphones that I'm using don't really need a lot of driving force.

Is there a way to turn down the amp so that it's usable or do I have to interface it with something else? 


Edited by GreenMchN - 3/9/14 at 3:16pm
post #2 of 5

Yeah weird problem.. I get this too (for others it's way too quiet)-  it's Windows doing this (maybe).

 

Copy paste from my own post:

 

For all of you having volume too low or too loud problems. Check out this post over at OC by Asha10 has linked to another post about USB, but this actually works for Sound Blasters (and presumably any sound device): http://www.overclock.net/t/1337761/official-creative-sound-blaster-z-zx-zxr-series-club/1480

 

Is very easy to use and live updates the gain as you enter/save the values in dB.

Also here: http://www.head-fi.org/t/623079/creative-sound-blaster-new-series-z-zx-zxr/1410#post_10022159

post #3 of 5
Thread Starter 

Ok, I've tried following the tutorial so far. In the Room EQ Wizard when measuring the SPL I always get a message saying that the level is low -96.7 db. Is this an error? My issue is that the gain is too loud.

post #4 of 5

Lol.. no. Don't bother with the room EQ wizard. Re-read those posts - all you've got to do is install the basic program.

post #5 of 5
Thread Starter 

I did that and tried a few other things, but to no avail. It just doesn't work. I change the preamp values all day long and I cant get the volume down at all. I checked in the sound settings, I and I have the enable audio enhancements box checked along with the allow applications to take exclusive control of this device box as well. The only thing that I haven't tried is that open al dll fix at the bottom of the page.

New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Computer Audio
Head-Fi.org › Forums › Equipment Forums › Computer Audio › Creative Soundblaster Z difficulties