or Connect
Head-Fi.org › Forums › Equipment Forums › Computer Audio › Losing ANY audio quality when ONLY outputting digital (optical/coxial) signal from either dedicated sound card or onborad/integrated sound?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Losing ANY audio quality when ONLY outputting digital (optical/coxial) signal from either dedicated sound card or onborad/integrated sound?

post #1 of 6
Thread Starter 

a


Edited by Joshua277456 - 4/13/15 at 3:02pm
post #2 of 6

Digital is 1's and 0's, what are you using for D/A and amp?

post #3 of 6
Quote:

Originally Posted by Joshua277456 View Post

 

When I output a digital audio signal (either TOSLINK/optical or coaxial) from either a dedicated sound card or on-board "mobo" sound, is there any process in outputting that signal that would cause any audio quality loss before the digital signal reaches a Digital-to-analog Converter or headphone amplifier?

Yes, many.

1) Resampling. Just disable it on the cerds and in players.

2) Are you using windows? If yes please search info about KS/WASAPI/ASIO.

3) Sound cards effects. Disable any "effects".

post #4 of 6
Thread Starter 

I haven't bought anything yet, it was a hypothetical question, but I am thinking about buying a FiiO D3 (D03K) DAC on Amazon; it has really good reviews.

 

And I still haven't found the right headphone amp. It's hard to find exactly what I'm looking for. And if I'm going to spend good money, I refuse to settle for something I don't want.

post #5 of 6
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by adupree View Post
 

Digital is 1's and 0's, what are you using for D/A and amp?


So the digital signal is a pure as it gets before any conversions and amplification?

post #6 of 6
Quote:
Originally Posted by Joshua277456 View Post
 


So the digital signal is a pure as it gets before any conversions and amplification?

Saying that you don't run any filters or anything like that, digital is all the same, if that's what you mean by pure.

New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Computer Audio
Head-Fi.org › Forums › Equipment Forums › Computer Audio › Losing ANY audio quality when ONLY outputting digital (optical/coxial) signal from either dedicated sound card or onborad/integrated sound?