Head-Fi.org › Forums › Equipment Forums › Computer Audio › Loading static noise.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Loading static noise.

post #1 of 3
Thread Starter 

I am just wondering if any of you guys have noticed a strange (rather quiet) static noise whenever there is any hard drive activity. I am convinced it is a software noise and not as a result of hardware, as I can seemingly turn it off by unplugging my sound gear.

 

I have disabled all windows sounds in control panel, and have gone into the audio manager and have disabled the sound on all programs that is not foobar, but still have these noises.

 

Any idea how to stop them?

post #2 of 3



 

Quote:
Originally Posted by gngf123 View Post

I am just wondering if any of you guys have noticed a strange (rather quiet) static noise whenever there is any hard drive activity. I am convinced it is a software noise and not as a result of hardware, as I can seemingly turn it off by unplugging my sound gear.

 

I have disabled all windows sounds in control panel, and have gone into the audio manager and have disabled the sound on all programs that is not foobar, but still have these noises.

 

Any idea how to stop them?


If your sound gear that you are unplugging is a DAC the the DAC will auto mute when there is no signal. Sounds like you have a ground loop between your computer & sound system. This is a common problem. You need to break the gound loop with a gound loop isolator. Anouther way you can break the ground loop is by using the optical connection between you computer & DAC if you have a seperate DAC.
 


Edited by germanium - 10/24/10 at 7:41am
post #3 of 3
Thread Starter 

Thanks for the feedback.

 

I found some old gear and fixed the problem, it was a ground loop just as you said it could be. 

New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Computer Audio
Head-Fi.org › Forums › Equipment Forums › Computer Audio › Loading static noise.