or Connect
Head-Fi.org › Forums › Equipment Forums › Headphone Amps (full-size) › Crack;Bottlehead OTL
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Crack;Bottlehead OTL - Page 289

post #4321 of 7977

My friend just moved to the isle of wight and an architect who I get some work off lives there :)  nice part of the world .

 

Yeah I'd love to try out those t1s someday.... I'm just a little worried as alot of the music I have is mp3s and love exploring youtube for music :)  Listening to some grandaddy tonight sounds amazing (and playing with my new tv :P... amps  transformed the sound of my hd600 sounds great with anything :)

post #4322 of 7977
Quote:
Originally Posted by MattTCG View Post

 

Also, I'm considering a quickie. ...

 

There's nothing quite like a quickie.

 

Except for maybe a nooner. Which would be a great name for a new amp...

post #4323 of 7977

The two are not mutually exclusive...

post #4324 of 7977
Quote:
Originally Posted by MattTCG View Post
 

I have an extra 5998 if anyone is interested let me know.

 

Also, I'm considering a quickie. Can someone who owns one pm me. I have a few questions.


Matt, you're welcome to PM me with questions if you haven't already received answers. Hopefully I can help

post #4325 of 7977

Thanks for the pm Loquah!!

 

I have another question. I have an odd sound coming periodically from my amp. I was finally able to reproduce it yesterday by tapping the pot with my fingernail. Sounds like a cowbell. The odd thing is that it happened randomly and without touching the pot. This same phenomenon happened on another crack that I borrowed. 

 

Any thoughts?

post #4326 of 7977
Quote:
Originally Posted by MattTCG View Post
 

Thanks for the pm Loquah!!

 

I have another question. I have an odd sound coming periodically from my amp. I was finally able to reproduce it yesterday by tapping the pot with my fingernail. Sounds like a cowbell. The odd thing is that it happened randomly and without touching the pot. This same phenomenon happened on another crack that I borrowed. 

 

Any thoughts?

 

Listen to "The Reaper" a lot?

post #4327 of 7977
Quote:
Originally Posted by MattTCG View Post
 

Thanks for the pm Loquah!!

 

I have another question. I have an odd sound coming periodically from my amp. I was finally able to reproduce it yesterday by tapping the pot with my fingernail. Sounds like a cowbell. The odd thing is that it happened randomly and without touching the pot. This same phenomenon happened on another crack that I borrowed. 

 

Any thoughts?


Ringing sounds like Microphonics! It can be from the tubes (or sometimes caps). Doc said about it on the BH forum something like "It's a feature, not a fault!" Just don't tap the crack :) You can still test which tube is more prone to microphonics, try tapping them gently or around their base. Maybe it's also some loose solder joint inside, especially the connections to the volume pot.

post #4328 of 7977

I've noticed that my setup is pretty microphonic when tapping the chassis plate. Not a big deal - don't touch it!  :)

post #4329 of 7977

The sound can come from tapping the knob of the pot. That sound is a perfect match. And then the same sound can happen 3-4 times during a listening session. But nothing is touching or tapping on the amp during that time. Not a big deal. I just wondered if others experienced this same issue. 

post #4330 of 7977

One of my JAN 5998's makes noises kind of like that as the tube heats up (like for up to 20-30 mins or so).  Even in the absence of any vibrations, it makes periodic high pitched "ting" sounds, sort of like what you would expect if you flicked your nail against the side of the tube and caused minor ringing.  As one might expect, that particular tube has been relegated to the bottom of the box.

 

Do you have another 6080/6as7 you could try to see if it is just the tube?

post #4331 of 7977

I roll a few tubes and see what I get.

 

thanks...

post #4332 of 7977

^^ Crack seems to pick up any imperfections and is very picky about the tubes I roll ,I'm in the same boat as some of you ..I have been constantly rolling a bunch of tubes and I just discovered that the power tube have a lot to do when it comes to unwanted sounds ,for example..I would have noisy 12AU7 when listening paired with 5998 and will get about 10% of the noise with GEC...go figured   

post #4333 of 7977
Quote:
Originally Posted by spacequeen7 View Post
 

^^ Crack seems to pick up any imperfections and is very picky about the tubes I roll ,I'm in the same boat as some of you ..I have been constantly rolling a bunch of tubes and I just discovered that the power tube have a lot to do when it comes to unwanted sounds ,for example..I would have noisy 12AU7 when listening paired with 5998 and will get about 10% of the noise with GEC...go figured   


Interesting I find the GEC's more sensitive to microphonics in my set up, things such as the headphone lead brushing against the enclosure etc can be heard through the tube. When settled in I have no problems and they sound glorious once up to temperature. It certainly feel like the sound quality is better the longer the Crack has to warm up my it seems to be at its best with a couple of hours running on the clock.

 

I have one 5998 that will make the odd bit of noise a rustle or squeak for a second or two intermittently then its fine. This happens only after its been running for a couple of hours and then only if paired with the E80cc, with the 12au7 types its fine.

 

Its taken me a while to figure out what works best in my own set up, all the issues I have resolved have been with interference picked up by the Crack rather than the Crack itself. Once all the cable routing was taken care off I did have some back ground noise but this turned out to be source dependent and was easily cured by using a different method of source input for the dac and related only to music streaming from one wifi device when several others worked ok. All working very now with a nice black background.


Edited by JamieMcC - 3/24/14 at 9:56am
post #4334 of 7977
Quote:
Originally Posted by MattTCG View Post

Tube question. I recently purchased a backup TS 5998. The backup says, "Tung Sol Chatham." The Original just says Tun Sol. Numbers under 5998 on the backup are 3226040 and the original 3225740-3.

Any help is appreciated. 
322 is tung-sol. 57 is the year. 40 the week. 3rd day or shift.
post #4335 of 7977
Quote:
Originally Posted by MattTCG View Post
 

The sound can come from tapping the knob of the pot. That sound is a perfect match. And then the same sound can happen 3-4 times during a listening session. But nothing is touching or tapping on the amp during that time. Not a big deal. I just wondered if others experienced this same issue. 

 

definitely microphonics.

 

it never does that with my Lyr, but on my old little dot II++ amp, it had a lot of noises from the tubes.  mostly while they were heating up.  once they were heated completely (30 minutes or so), they'd stop making noises.  didn't bother me though, I got used to it.

New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Headphone Amps (full-size)
Head-Fi.org › Forums › Equipment Forums › Headphone Amps (full-size) › Crack;Bottlehead OTL