Head-Fi.org › Forums › Equipment Forums › Computer Audio › The Xonar Essence STX Q/A, tweaking, impressions thread
New Posts  All Forums:Forum Nav:

The Xonar Essence STX Q/A, tweaking, impressions thread - Page 265

post #3961 of 4910
Quote:
Originally Posted by L36i View Post

I'm currently running 2x LME49720NA + JRC2114D on my Xonar ST

Anyone ever ran 2x LME49720HA + LME49720NA or 3x LME49720HA?

yeah, but i wouldn't run that chip, ever.

 

I even have the 2x 49710HA TO99 version mounted on an adapter, which is supposed to be the best, and stacked them like a retard (leaning tower of Pisa style) in the I/V section and it still sucked.

 

THS4032 for a smooth sound, AD797 for absolute clinical clarity. LME49990 for technical perfection (I assume, don't have this one yet). 

post #3962 of 4910

AD797 for xonar essence stx is not a good choice, this op-amp oscillates like hell, also the LME49990 has no dynamic performance.

 

So, who has a scope to test some op-amps for this card and recommend some for i/v section ?

 

You should check this fantastic thread, which shows the truth about op-amp rolling:

 

http://www.diyaudio.com/forums/analog-line-level/191389-swapping-op-amps-you-have-checked-see-its-stable-havent-you.html


Edited by themasterpc - 11/28/12 at 1:17am
post #3963 of 4910
Quote:
Originally Posted by themasterpc View Post

AD797 for xonar essence stx is not a good choice, this op-amp oscillates like hell, also the LME49990 has no dynamic performance.

 

So, who has a scope to test some op-amps for this card and recommend some for i/v section ?

 

You should check this fantastic thread, which shows the truth about op-amp rolling:

 

http://www.diyaudio.com/forums/analog-line-level/191389-swapping-op-amps-you-have-checked-see-its-stable-havent-you.html

I know about the oscillation, so what, A few guys just buy packs of them, if one fails then replace it. 

 

What sounds good, is what sounds good, and the LME49720, LME49860, LME49710 and their variants are bad chips, they have soundstage, but no bass. 

 

basis for testing is purely listening. If it involved measurements and engineering then all opamps would sound the same given the right circumstances, but the truth is they don't.

post #3964 of 4910

Anyone know how I can see why sound is coming out of the wrong speakers in my 5.1 Setup with the Logitech Z5500 connected via Optical? I can't see an option to test the sound setup. 

post #3965 of 4910

What about that 3rd chip they call the buffer? What its function and can it be upgraded? I'm having tough time finding info on that.

So from what i understand LME49720NA is a bad choice and an upgrade to LME49720HA should be considered?

Thanks.

post #3966 of 4910
Quote:
Originally Posted by L36i View Post

I'm currently running 2x LME49720NA + JRC2114D on my Xonar ST

Anyone ever ran 2x LME49720HA + LME49720NA or 3x LME49720HA?

 

 

I've ran something similar.     Buffer LME49710HA + 2x LME49720HA (I/V) .    It has a lot of amp and it's clean, sound stage is okay, airy highs , detail is good, it's more full bodied than the counter parts LME49720NA, has better bass, though we have to take in consideration that the Xonar ST "is" short on bass. LME49720NA, I've heared LME49720NA is a bit harsh on the trebles, I'm not sure if it's dark as the LME49860NA with rolled off treble (which I didn't like at all). The only fall down about the LME49710HA/LME49720NA is that sound isn't that convicing a bit metalic if you compare it to the Audio GD NFB-1.32 DAC.

post #3967 of 4910
Quote:
Originally Posted by mowglycdb View Post

 

 

I've ran something similar.     Buffer LME49710HA + 2x LME49720HA (I/V) .    It has a lot of amp and it's clean, sound stage is okay, airy highs , detail is good, it's more full bodied than the counter parts LME49720NA, has better bass, though we have to take in consideration that the Xonar ST "is" short on bass. LME49720NA, I've heared LME49720NA is a bit harsh on the trebles, I'm not sure if it's dark as the LME49860NA with rolled off treble (which I didn't like at all). The only fall down about the LME49710HA/LME49720NA is that sound isn't that convicing a bit metalic if you compare it to the Audio GD NFB-1.32 DAC.

So i can use a LME49720HA as a buffer correct? I might try that if that's the case...

post #3968 of 4910
Quote:
Originally Posted by rfvijn View Post

Hey guys, quick question and concern here.

Just installed Windows 8 and the latest Xonar Unified Drivers (1.64).  Note that I have also witnessed this problem with the Windows 8 Beta Drivers from ASUS.

Every time I switch output between my headphones and speakers via the control panel, there is now a LOUD pop coming from the switched-to device.  The loudness of the pop is consistent and does not depend on what I have the volume set to.  The pop is very audible through my Senn H598s and can be heard over the normal analog switching noise that the card normally makes.

Any thoughts?  I'd prefer to fix this if possible, but I'm more concerned right now that these pops will damage my headphones.

The pop is a relay switching the output path from RCA out to headphone out. Its normal, nothing to worry about, don't switch output mid play (ie. stop music source, then switch)
post #3969 of 4910
Quote:
Originally Posted by networkn View Post

Out of interest, why would you use RCA cables from the back of the Essence? I have Toslink to my Z5500 and use the dedicated 6.3mm headphone jack for my HD650's which I think is the optimal configuration correct?

Without optical you can't get 5.1 from the Z5500's but the downside is that it uses the Z5500 decoder which isn't ideal for plugging headphones into? 

Do I have this correct?

The z5500 decoder isn't optimal for more then just headphones. Its a low-mid end DAC. So by using the RCA out on the Essence you have much better quality audio that the Z5500 merely has to amplify (which isn't great either but another low-mid)
post #3970 of 4910

Only thing you should really worry about is getting a loud pop while your listern to music, as I had that happen to me a few times with the Xonar STX. Which catches me off guard when it happens.But it usually happens for me atleast when I used the headphone out on the STX, But not the Rca out when running out to a external amp.

post #3971 of 4910
Quote:
Originally Posted by elwappo99 View Post

Definitely. You're spot on. The Z5500's little control pod has a really lame headphone out on it. 

Have you tested the 2137P's yet? Nobody else seems to have and I'm curious what other people think of it
post #3972 of 4910
Quote:
Originally Posted by networkn View Post

Anyone know how I can see why sound is coming out of the wrong speakers in my 5.1 Setup with the Logitech Z5500 connected via Optical? I can't see an option to test the sound setup. 

I'm not sure what you mean when you say sound is coming out of the wrong speakers. Can you be more specific?

 

 

Quote:
Originally Posted by Bojamijams View Post


Have you tested the 2137P's yet? Nobody else seems to have and I'm curious what other people think of it

 

 

Thumbs down! They sound fantastic, but have incredible distortion levels!!!!

post #3973 of 4910
What kind of distortion levels?

I've not heard anything like it. Its possible one of the op-amps isn't inserted properly
post #3974 of 4910
Quote:
Originally Posted by Bojamijams View Post

What kind of distortion levels?
I've not heard anything like it. Its possible one of the op-amps isn't inserted properly

 

It was just using it on really high volumes. I run the RCA's to a pair of Hivi speakers and they created a lot of distortion at volumes > 80%

post #3975 of 4910
Quote:
Originally Posted by elwappo99 View Post

I'm not sure what you mean when you say sound is coming out of the wrong speakers. Can you be more specific?

 

 

 

 

Thumbs down! They sound fantastic, but have incredible distortion levels!!!!

 

What I mean, is that sound that should be coming from the centre speaker, in games, like Crysis2, all of a sudden are coming from the left front speaker! Very annoying.

 

I must say I am struggling somewhat to understand this STX Control Panel and it's different connections, as for some reason I have changed a setting, I can't see, and now I can get sound from my speakers OR headphones but not both as was happening a few days ago (Even though I would like an easy way to stop sound from my HP easily. 

New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Computer Audio
Head-Fi.org › Forums › Equipment Forums › Computer Audio › The Xonar Essence STX Q/A, tweaking, impressions thread